Ultra Light Vliegen

Toen Jaap in dienst ging, wou hij het liefst bij de luchtmacht. Zijn vader wou de benodigde handtekening niet zetten, dus werd het de landmacht, waar Jaap alle mogelijke rijbewijzen behaalde.

Pas in de jaren negentig kon hij daar een vliegbewijs aan toevoegen: Jaap mocht eindelijk de lucht in.

Vliegclub Westerwolde

Als lid van de Microlight Vliegvereniging “Westerwolde” stijgt Jaap op vanaf vliegveld “Stadskanaal”.

Er zijn sportvliegtuigen zoals Cessna’s en Pipers en er zijn lichtgewicht vliegtuigende Micro Light Aircraft ( M.L.A.). In deze laatste categorie mag Jaap instappen, als hij tijd heeft en het weer goed lijkt. Een M.L.A. is een vliegtuig dat in de start maximaal 450 kg mag wegen.

Het biedt overwegend plaats aan twee personen en is uitgerust met een benzinemotor. Men onderscheidt twee soorten: vleugelvliegtuigen met dichte cockpit en de “Trikes”, waarbij de open zitplaats(en) onder een driehoekvormige vleugel zijn gesitueerd.

Afhankelijk van de uitvoering is in een Trike een klein aantal (of meerdere) instrumenten in de cockpit geplaatst, compleet met een radio om contact te kunnen onderhouden met diverse luchtverkeerscentra.
Bij vleugelvliegtuigen is er een fors aantal instrumenten, een ingebouwde moderne radio en allerlei navigatiehulpmiddelen aanwezig. Hier kunnen de gezagvoerder (diegene die vliegt) en passagier naast elkaar zitten.

De opleiding, zeker de theoretische opleiding, is gestandaardiseerd, iedere leerling moet voldoen aan de eis zoals die is vastgelegd door de overheid. Een praktijkopleiding en een theoretiche opleiding, bestaande uit 9 vakken, van navigatie tot meteorologie, van wetskennis tot instrumenten- en motorenkennis.

Het praktijk gedeelte bestaat uit 30 lesuren vliegen waarvan minimaal 10 vlieguren solo, dat wil zeggen: als enig inzittende 10 vlieguren in de lucht doorbrengen.
Vóór de solovlucht moet men eerst medisch gekeurd worden.

Jaap is na het behalen van deze examens gerechtigd om binnen de Nederlandse landsgrenzen te vliegen en onder bepaalde (wettelijke) regels mag hij ook naar het buitenland vliegen.