Wel is Joap Nainhoes

Jaap Nienhuis is geboren op 20 oktober 1935 ien stad en is niet veel later verhuisd van Zuidwolde naar Usquert, toen zijn vader daar een boerderij kon huren van een arts. Een gemengd bedrijf op een schitterende lokatie (Klooster Wijtwerd).

De tweede wereldoorlog was in zijn kinderjaren en heeft hij intensief beleefd.

Een aantal jaren heeft Jaap samen met zijn vader het bedrijf gerund, later met zijn vrouw Netteke, totdat de zoon van de eigenaar zelf boer wilde worden.

Foto Jos Schuurman FPS

Jaap werd meewerkend bedrijfsleider van de co√∂peratieve werktuigenvereniging “Het Noorden”. Een druk, onregelmatig bestaan. Soms had je in een natte periode weinig te doen, maar dan ineens moest iedereen maaien of oogsten en was je dag en nacht aan het werk en rinkelde de telefoon de hele dag door.

Jaap werd ongeveer 25 jaar geleden gevraagd om mee te doen aan een radioprogramma voor toen nog RONO op zaterdagochtend in het Gronings en op locatie. De samenstelling van het programma is in de loop der jaren steeds weer iets veranderd. Jaap bleef, met zijn aantekeningen van wat hij zag op de achterkant van een sigarendoosje.

Via radio kwam Jaap bij de televisie terecht. TV-Noord zou starten en men wou een Gronings weerbericht op locatie. Jaap werd gevraagd en hij zei ‘joa’ en presenteert sindsdien het weer samen met Derk Bosscher.

Sindsdien wordt hij op straat herkend, mede dankzij zijn opvallende snor.

In 1996, na dertig jaar werken bij de coöperatie ging Jaap in de VUT. Sindsdien heeft hij meer tijd voor andere dingen, alhoewel hij altijd al veel bezigheden had.

  • Ongeveer zeven jaar geleden haalde Jaap zijn vliegbrevet en ging een jeugddroom in vervulling. Hij mag vliegen in een Ultra Light Vliegtuig (ULV) en doet dit vanuit Stadskanaal.
  • In 1963 reed Jaap de Elfstedentocht en haalde de finish vlak voor 24.00 uur, als laatste binnenkomer. In 1985 was zijn achillespees door midden gereden en zat Jaaps been in het gips en kon hij niet schaatsend meedoen. In 1986 en 1997 volbracht hij deze Tocht der Tochten nogmaals.
  • In de politiek zat Jaap al voor de herindeling (acht jaar). Nu Usquert onder Eemsmond valt, is hij de lijsttrekker en raadslid namens de Gemeente Belangen, alweer voor de vierde periode.
  • Jaap zingt in het Shanty-koor “de Zielrietzangers”, die regelmatig optreedt.
  • Menig (feest)programma is aan elkaar gepraat of volledig gevuld door de verhalen en belevenissen van Jaap. Ongeveer 1200 keer is hij inmiddels gevraagd om anderen te vermaken.
  • Toneelspelen deed hij bij de Rederijkerskamer Union en later bij de toneelgroep “Waark”, genoemd naar het eerste stuk dat ze speelden.
  • Het VVV heeft Jaap vele jaren als voorzitter, deze vereniging organiseert onder andere de jaarlijkse kermis en wielerronde in Usquert.
  • Een andere vervulde droom is een A-Ford uit 1928 die Jaap sinds kort in zijn bezit heeft.
  • Bestuurslid Vrienden van Rottumeroog, sinds de oprichting in 1991.